niedziela, 11 kwietnia 2021

Co zjeść na Malediwach ?

 Boshi Mashuni - jest to sałatka z bananowca, będąca skrzyżowaniem ostrej meksykańskiej salsy z plastrami owoców i warzyw. Głównymi składnikami są rozdrobnione kawałki świeżego kokosa i chrupiące kwiaty banana przyprawione różnymi przyprawami.   


Saagu bondibal - jest zrobione z kaszy manny, która jest gotowana w słodkim mleku kokosowym z dodatkiem mleka skondensowanego, kardamonu i płatków róży. 


Kulhi Boakibaa -  "placek" składany jest z warstw wędzonego tuńczyka, pulpy kokosowej, cebuli i mielonego ryżu.


Garudhiya - jedno z najpopularniejszych tradycyjnych dań na Malediwach. Jest to bulion rybny, w którego skład wchodzą różne rodzaje tuńczyka. 


Mashuni - to sałatka, w skład której wchodzą: świeżo starty kokos, malediwski tuńczyk z puszki, czerwona cebulka, lokalna kapusta, wszystko skropione limonką i serwowane z plackami roshi oraz omletem.


Bis Keemiya - farsz z tuńczyka, jajek, kapusty i cebuli, pieczony w cienkim cieście.


 Kottu Roshi - placki roshi z lokalnym sosem, mięsem, warzywami i przyprawami.



Kulhimas - to tuńczyk w sosie pomidorowo-curry, podawany z plackami roshi i omletem 



Oprócz tych potraw można zamówić dania zbliżone do kuchni indyjskiej i tajskiej. Przede wszystkim są to jednak ryby i owoce morza.

 Za: https://www.thailand-trip.org/pl/Xnumx-blyud-i-napitkov-kotorye-neobxodimo-poprobovat-na-maldivax i wikipedia.org


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przedsiębiorcze Polki na Malediwach

  Ciekawostka!!! Nie musicie doskonale znać języka angielskiego, żeby dotrzeć na rajskie wyspy i ciekawie spędzić tam czas. Dotarliśmy do in...