Boshi Mashuni - jest to sałatka z bananowca, będąca skrzyżowaniem ostrej meksykańskiej salsy z plastrami owoców i warzyw. Głównymi składnikami są rozdrobnione kawałki świeżego kokosa i chrupiące kwiaty banana przyprawione różnymi przyprawami.
Saagu bondibal - jest zrobione z kaszy manny, która jest gotowana w słodkim mleku kokosowym z dodatkiem mleka skondensowanego, kardamonu i płatków róży.
Kulhi Boakibaa - "placek" składany jest z warstw wędzonego tuńczyka, pulpy kokosowej, cebuli i mielonego ryżu.
Garudhiya - jedno z najpopularniejszych tradycyjnych dań na Malediwach. Jest to bulion rybny, w którego skład wchodzą różne rodzaje tuńczyka.
Kottu Roshi - placki roshi z lokalnym sosem, mięsem, warzywami i przyprawami.
Kulhimas - to tuńczyk w sosie pomidorowo-curry, podawany z plackami roshi i omletem
Oprócz tych potraw można zamówić dania zbliżone do kuchni indyjskiej i tajskiej. Przede wszystkim są to jednak ryby i owoce morza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz